Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Forkæl dig selv med en hjemmelavet søndagsbrunch

Forkæl dig selv med en hjemmelavet søndagsbrunch

Det er super hyggeligt at mødes med vennerne over en brunch på yndlingscafeen søndag formiddag, MEN det kan også være dejligt bare at slappe af derhjemme med lidt selvforkælelse. Hvorfor ikke lave en lækker brunch til dig selv - og måske din partner. Bliv i hyggetøjet og brug en dag derhjemme med at lade batterierne op.

Af Smagens madguru
Indholdet er opdateret mandag d. 4. oktober 2021 og er oprindeligt udgivet tirsdag d. 14. september 2021.

Det behøver ikke tage lang tid at lave en lækker brunch med ting du sikkert allerede har i køleskabet

Selvom du har valgt at bruge dagen derhjemme på ren afslapning så kan du stadig godt forkæle dig selv med en lækker brunch.

Men heldigvis behøver en lækker brunch heller ikke at tage lang tid at lave. Det drejer sig bare om at kredse lige lidt ekstra for hver detalje og måske gøre lidt ekstra ud af præsentationen.

Kaffe, te og friskpresset juice

Til en god brunch hører der sig en varm drik og et glas lækker juice. Det kan du sagtens komme efter derhjemme. Drikker du kaffe, så er en kaffemaskine med kværn det ultimative redskab, hvis du sætter pris på friskbrygget kaffe.

Fordi bønnerne først bliver malet i forbindelse med kaffebrygningen, så beholder du alle de fine aromaer og duftnoter i kaffen. Og duften af friskbrygget kaffe er jo næsten halvdelen af fornøjelsen ved at være kaffedrikker.

Foretrækker du te, så kan du forkæle dig selv ved at besøge en te-butik og køb lidt lækker te i løsvægt. Du behøver ikke købe store portioner, hvis ikke du har en absolut favorit, du kan også vælge at købe flere mindre portioner, så du kan nyde nye og anderledes tetyper end du er vant til. Kvalitets te og et teæg er alt, hvad der skal til for at gøre din brunch indbydende.

Når jeg tænker brunch, så tænker jeg særligt friskpresset juice - for er der noget mere lækkert end et iskoldt glas friskpresset juice? I mange dagligvarebutikker kan du efterhånden selv presse appelsinjuice i deres grøntafdeling, men du kan lige så let lave din juice derhjemme. Det giver dig også mulighed for at eksperimentere med smagene.

Hvis du har en blender derhjemme, eller en stavblender, så kan du let lave juice eller lækre smoothie med de frugter og grøntsager, som du har i køleskabet og grøntsagsskuffen. Du kan selvfølgelig også presse juice i en juicepresser.

Grove morgenmadsboller der IKKE skal hæve

Jeg elsker lune nybagte boller, specielt søndag morgen. Før i tiden fik jeg sjældent bagt, fordi det tog for lang tid, når dejen skulle hæve af flere omgange, men siden jeg faldt over denne opskrift, så får jeg faktisk tit nybagte grovboller - også selvom det ikke er søndag. Denne opskrift er nemlig på grovboller, der IKKE skal hæve. Det betyder, du kan lave dejen og bage bollerne, mens du steger bacon eller laver en lækker spansk omelet.

Nybagte grovboller på 40 min. incl. bagetid

Vær opmærksom på at bollerne skal ind i en kold ovn. Og har du et bagestål til din ovn, så får du en ekstra sprød bolle. En almindelig bageplade kan dog sagtens anvendes.

Det skal du bruge:

  • 50 gram gær
  • 1 teskefuld salt
  • 1,5 spiseskefulde honning
  • 3,5 dl. lunkent tempereret vand
  • 1 mellemstort æg
  • 3 dl. hvedemel
  • 4,5 dl. fuldkornsmel eller rugmel
  • 1,5 dl. hørfrø, solsikkefrø- eller græskarkerner

Sådan gør du:

  1. Opløs gæret i det lunkne vand
  2. Tilsæt salt og honning
  3. Pisk ægget i
  4. Kom melblandingen i at flere omgange, tilsæt frø og kerner til sidst, når dejen er rørt godt sammen
  5. Den færdige dej skal stadig være klistret, da bollerne ellers bliver tørre.
  6. Brug en dejskraber eller 2 spiseskeer til at lægge dejen på en bageplade med bagepapir. Til denne portion dej får du 12 boller.
  7. Tænd ovnen på 225 grader og sæt boller ind i den KOLDE ovn
  8. Bollerne skal bage i ca. 15 minutter

Husk at lave god plads mellem bollerne, når du sætter dem på bagepladen. De hæver meget i ovnen, mens de bages.

Bollerne er fantastiske til brunch eller som grovbolle til aftensmaden. Det er dog en bolle som har bedst af at blive spist mens den stadig er lun. Jeg laver derfor tid kun en halv portion, som jeg så nyder i fulde drag.

Græsk yoghurt med havreknas og bær

En god brunch består af både syrlige og søde smagsindtryk. En lækker græsk yoghurt eller skyr er rigtig lækker, specielt hvis du laver lidt lækkert knas, du kan komme ovenpå. Du kan købe masser af lækker mûsli i butikkerne, som er mums ovenpå en portion græsk yoghurt, men du kan også hurtigt lave en lækker mûsliknas selv.

Jeg plejer at tage lidt grovvalsede havregryn, som jeg rister let på panden i en anelse honning, så de karamelliserede let. Har jeg mandler kan jeg også finde på at grovhakket lidt af dem og komme med på panden.

Når myslien er kølet af, så er den parat til at komme ovenpå den græske yoghurt eller skyr. Du kan blande den med friske bær som giver en dejlig syre til retten. Har du ikke friske bær, så kan du også bruge tørrede bær. Jeg har en dehydrator, som jeg bruger til at tørre overfloden af sommerens bær, på den måde har jeg bær til mine mysli hele året rundt.

Har du prøvet en spansk omelet? Det er let og lækkert

Hvis du har rejst i Spanien, så kender du helt sikkert til den spanske omelet eller tortilla som spanierne selv kalder den. Den spises både lun som morgenmad eller kold i madpakken. Den er utrolig let at lave og kan vel kaldes en kartoffel-æggekage.

Jeg giver dig her opskriften på en traditionel tortilla - spansk omelet. Den er super lækker som den er, du kan dog også vælge at tilsætte chorizo eller jamon til omeletten.

Spansk tortilla (kartoffelpandekage)

Super lækker omelet som kan spises både varm og kold, så lav en ekstra som du kan spise til frokost eller aftensmad i morgen.

Det skal du bruge:

  • 2 store løg
  • 1/2 kg kogte pillede kartofler
  • 6 æg
  • 1 dl olivenolie
  • + 2 dl olivenolie til stegning

    Sådan gør du:

    1. Hak løgene fint og steg dem klare i olivenolie.
    2. Skær de kogte kartofler i tynde skiver. Du kan evt. bruge et mandolinjern.
    3. Steg kartoffelskiverne i rigeligt olivenolie sammen med de hakkede løg indtil det begynder at blive gyldent.
    4. Skru ned for varmen og tilsæt hakket hvidløg, salt og peber. Hold varmen nede så hvidløget ikke branker.
    5. Pisk æggene sammen i en skål.
    6. Brug en hulske til at tage løg og kartofler op af olien og kom dem ned i skålen med æggeblandingen.
    7. Tør panden af med et stykke køkkenrulle og sæt den på blusset igen.
    8. Hæld rigeligt olivenolie på panden og lad det varme op ved middel varme.
    9. Hæld æggeblandingen med løg og kartofler på panden og lad omeletten bage på panden i ca. 10 minutter indtil den bliver fast i kanterne.
    10. Tag en tallerken eller et grydelåg og læg over panden og vend derefter den ufærdige omelet over på tallerkenen eller grydelåget.
    11. Lad den derefter glide tilbage på panden, så den kan få et flot stegeskorpe på begge sider. Anden side skal have knap så lang tid som den første.
    12. Når den færdigbagte tortilla er kølet en anelse af, så skæres den ud i 3 kanter.

    Jeg elsker at drysse friskklippet purløg hen over min tortilla, selvom det muligvis ikke er særlig spansk.

Artiklen er skrevet af • Smagens madguru
Skriv til Thomas Jørgensen

Thomas er altid klar med en spændende og ofte utraditionel opskrift på et eller andet lækkert. Han elsker sine køkkenmaskiner og går utroligt meget op i valg af det rette køkkengrej.

Bedøm denne artikel
21 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5